Turystyka

Turystyka

Scroll Indicator
Kontakt Biuletyn Informacji Publicznej

Smaki Warmii i Mazur

Fala

DZIEDZICTWO KULINARNE | BAZA CERTYFIKOWANYCH PRODUKTÓW LOKALNYCH

 

Znak „Kulinarne Dziedzictwo Europy” pomoże Wam odnaleźć miejsca w całej Europie, w których można spróbować regionalnych specjałów. Na Warmii i Mazurach aktualnie 133 przedsiębiorstwa tworzą sieć, która ułatwia konsumentom dotarcie do regionalnej żywności. Są wśród nich rolnicy, przetwórcy i restauratorzy.

 

Województwo warmińsko-mazurskie jest pionierem w propagowaniu idei Dziedzictwa Kulinarnego zaczerpniętej ze Szwecji, na gruncie polskim. To właśnie w naszym województwie idea dziedzictwa kulinarnego zatoczyła najszersze kręgi. „Działalność sieci to nie tylko promocja regionu, ale oferta zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności – mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. – Znak, o który trzeba się postarać i nie jest przyznawany raz na zawsze, jest potwierdzeniem wartości naszej produkcji żywności i rolnictwa. Szczególnie w czasie wakacji, planując wypoczynek warto podkreślać, że to gwarancja dobrego smaku, tradycji i kulinarnego rzemiosła. Restauracje, sklepy, gospodarstwa agroturystyczne, hodowcy, producenci i przetwórcy żywności nie mają problemu z popytem, a klienci i goście do nich wracają. To dobra oferta w dobie szczególnej troski o zdrowie. Spotkajmy się na kulinarnym szlaku”.

 

Województwo warmińsko-mazurskie od roku 2005 jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego używając logo „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

 

Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez nasze restauracje.

A lokalnych wytwórców i przedsiębiorców zachęcamy do włączania się w Sieć! 

 

Aktualna baza danych zawierająca oferty członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz REGULAMIN CZŁONKOSTWA znajduje się na stronie www.dziedzictwokulinarne.pl  i na oficjalnym facebooku www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP/.

 

Informacje: https://dziedzictwokulinarne.pl